"Jih proti Severu": Premiéra v Atlantě přiměla Jih k slzám a ovacím

časopis Life 25.12.1939, str. 9

  

Na celém Jihu nebyla minulý týden žádná zpráva tak důležitá jako ta, že Selznick obsadil Atlantu se svou filmovou verzí Jihu proti Severu. Přivádíc své ústřední postavy – Vivien Leighovou (Scarlett O'Harová) a Clarka Gablea (Rhett Butler) – letadlem do hlavního města Georgie, pořádal tento filmový producent světovou premiéru snímku, který slibuje být mezníkem filmových dějin. Atlanta a Jih to vše lačně polykal

Po třech a půl letech dosáhla epická oslava Starého Jihu od Margaret Mitchellové 2 150 000 kopií. Tato bývalá novinová reportérka, narozená a vychovaná v Atlantě, svůj příběh, jež obdržel Pulitzerovu cenu, umístila historicky na pozadí Atlanty a když byl konečně uveden na filmovém plátně večer 15. prosince 1939, Georgijské hlavní město prošlo čtyřhodinovým dojemným vzrušením, jaké zažilo naposledy při evakuaci roku 1864.

Nejšťastnější dívkou v Atlantě byla krásná brunetka Margaret Palmerová, jejíž postava se podobala více než postavy ostatních členek Ligy mladých mírám Vivien Leighové. Výsledkem této šťastné náhody bylo to, že slečně Palmerové byl půjčen jeden ze Scarlettiných kostýmů slečny Leighové, ve kterých pak vedla Velký Pochod na bále Jihu proti Severu. Další odměna přišla dalšího dne, kdy slečna Palmerová povedla prohlídku panoramatu Bitvy o Atlantu v Grand Parku spolu s nezdolným Clarkem Gablem.

V den premiéry se před divadlem tlačily tisíce lidí. Řečníci oznamovali příjezdy význačných osobností mezi dvěma tisíci lidí, kteří za 10 a více dolarů sehnali vstupenky. A když se film rozběhl, ozvaly se ovace a slzy tekly stékaly. Při vyhlášení války (1861) obecenstvo povstalo s rebelskými výkřiky (Yee-aay-ee nebo wah-hoo-ee nebo yaaa-yeee). Kapela hrála Dixie a Atlanta znovu prožívala americkou historii.

Umělecky stejně jako sentimentálně byl Jih proti Severu v Atlantě hitem. Nakonec se Margaret Mitchellové třást hlas: „Bylo pro Georgii skvělé vidět opět Konfederaci.” Generální prezident Spolku dcer Konfederace pronesl: „Slečna Leighová je živou Scarlett.” Prezident Georgia Trust Co. řekl: „Plakal jsem a, při Bohu, nestydím se to říct.”

Jih proti Severu trvá skoro čtyři hodiny. Tento týden měl premiéru ve dvou divadlech v New Yorku. Reklama v novinách ohlašuje: „Jih proti Severu bude promítán až do roku 1941 jen za zvýšené vstupné.”

  

©HD