Jih proti Severu

časopis Květy

  

Margaret Mitchellová, která román napsala, aby překonala nudu nuceného nicnedělání, když si vyvrtla kotník, dostala 50 000 dolarů za filmová práva a dalších 50 000 po uvedení filmu do kin. Irving Thalberk, produkční šéf MGM, nad filmem zlomil hůl: "Žádný film o občanské válce ještě nevydělal ani pětník," prohlásil. Podobně režisér Victor Fleming odmítl procento ze zisku, protože si myslel, že to nebude stát za to. 

Film zaznamenal v Británii rekord jako nejdéle promítaný film v jednom kině, v londýnském Ritzu jej dávali čtyři roky a dvacet devět týdnů. Téměř čtyřicet let po své premiéře se dočkal největšího obchodu za prodej práv v televizi, kdy CBS zaplatila za dvacet vysílání filmu během dvaceti let sumičku 35 miliónů dolarů.

Vypráví se, že producent David O. Selznick našel ve Vivien Leighové zalíbení už nějakou dobu před tím, než herečka absolvovala konkurs. Podstoupilo ho téměř 2 000 talentů. Nikdo však ani na okamžik nepochyboval o tom, kdo by měl hrát Rhetta Butlera, přestože Gable se do role moc nehrnul. Říkal, že každý čtenář má svou představu Rhetta a on nemůže splnit očekávání každého z nich. Údajně ho nakonec přesvědčil zvýšený plat. Potřeboval peníze na rozvod, který se v době natáčení ocitl v závěrečném stadiu. První dva sňatky uzavřel s ženami staršími než on - jedna byla o čtrnáct, druhá dokonce o sedmnáct let dospělejší. Právě se odloučil od Rii Langhamové, bohaté hvězdy texaské společnosti, a zatoužil po manželství s Carole Lombardovou, kráskou svých snů. Během práce na Jihu proti Severu se jeho přání splnilo (dostal na svatbu celé dva dny dovolené). Lombardová bohužel o tři roky později zahynula při leteckém neštěstí. Gable se z této ztráty nikdy nevzpamatoval.

Vivien Leighová se také chtěla rozvádět a další rok se provdat za muže svých snů, Laurence Oliviera. Setkali se během natáčení Ohně nad Anglií. Z rozchodu v roce 1960 se rovněž nikdy nevzpamatovala. Manželské škatule, hejbejte se! působí ironickým dojmem, když uvážíme, že jedna z hlavních uchazeček o Scarlett, Paulette Goddardová, byla odmítnuta kvůli silnému pobouření, které v USA vzbudila tím, že bezostyšně žila na hromádce s Charlesem Chaplinem. Clark s Carole a Vivien s Larrym si nejspíš dávali větší pozor.

©HD